۱ خرداد ۱۳۹۲، ۱۷:۲۴

گزارش خبری/

کاهش شدید بارندگی در استان سمنان/اختصاص بخشی از اعتبارات مدیریت بحران به رفع خسارات خشکسالی

کاهش شدید بارندگی در استان سمنان/اختصاص بخشی از اعتبارات مدیریت بحران به رفع خسارات خشکسالی

سمنان – خبرگزاری مهر: معاون عمرانی استاندار سمنان خواستار اختصاص بخش ویژه ای از اعتبارات مدیریت بحران این استان طی سالجاری به رفع خسارات خشکسالی شد.

به گزارش خبرنگار مهر، پرهام جانفشان عراقی پیش از ظهر چهارشنبه در نشست شورای مدیریت بحران استان سمنان با محوریت ستاد خشکسالی، اظهار داشت: در سال زراعی جاری با کاهش بارندگی در استان مواجه هستیم که باید برای مقابله با خسارات احتمالی پیش بینی های لازم انجام شود.
 
وی تامین آب شهری و روستایی، کشاورزی و توجه به بخش های آسیب پذیر در منابع طبیعی و محیط زیست را اصلی ترین تمهیدات لازم در زمان خشکسالی عنوان کرد و اظهار داشت: استان سمنان نيز در وضع جغرافيايي خاصي قرار گرفته و در مسير وقوع بلاياي طبيعي متعدد است كه بايد آموزش‌هاي پيشگيرانه از هم‌اكنون به همه افراد ارائه شود.
 
تامين منابع آب در اولويت دستور كار مسئولان استان سمنان
 
معاون عمران استاندار سمنان درباره موضوع آب در استان سمنان نيز گفت: با توجه به اهميت موضوع آب در استان، مسئولان بحث تامين منابع آب براي شهرستان‌هاي استان را در اولويت‌هاي دستور كار خود قرار داده‌اند.
 
وی با اشاره به آمادگي دستگاه‌هاي اجرايي استان سمنان در مقابله با بلاياي طبيعي، عنوان كرد: خشكسالي مهمترين عامل خسارات ناشي از بلاياي طبيعي در اين استان است.
 
جانفشان عراقي با بيان اينكه خشكسالي مهمترين عامل خسارات ناشي از بلاياي طبيعي در استان سمنان را به خود اختصاص داده، افزود: بيش از 90 درصد از خسارات ناشي از بلاياي طبيعي استان مربوط به سه عامل خشكسالي، سيل و سرما زدگي است.
 
معاون عمرانی استاندار سمنان بر توسعه فعاليت هاي آموزشي و ارتقاي رتبه استان در بخش آموزش تاكيد كرد.
 
وی پيشگيري، آمادگي، مقابله و بازسازي پس از حادثه را از جمله معيارهاي قانون مديريت بحران دانست و گفت: لازم است تمامي مسائل از اين حوزه عبور كرده و دستگاه هاي اجرايي استان نيز بايد به آن توجه ويژه اي داشته باشند.
 
میزان و شرایط نامناسب بارندگی شش ماه گذشته استان سمنان 
 
مدیر کل دفتر مدیریت بحران استانداری سمنان نیز در این نشست با بیان اینکه در شش ماه گذشته باید 95 درصد بارندگی مورد نیاز این استان رخ می داد، افزود: علاوه بر کاهش بارندگی قابل توجه، میزان و شرایط بارندگی در این مدت مناسب نبوده و مشکلاتی برای سال زراعی پیش رو وجود دارد.
 
احمد طاهری بروز برخی آفات، شیوع بیماریهای مختلف دامی، گیاهی و کمبود آب شرب در شهرها را مهمترین مشکلات خشکسالی برای استان سمنان عنوان کرد.
 
وی با بیان اینکه امسال با خشکسالی در استان سمنان مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: میانگین بارندگی در استان از متوسط کشوری هم پائین تر بوده است.
 
مدیر کل دفتر مدیریت بحران استانداری سمنان افزود: پديده خشکسالي، بيشترين سهم را در بين خسارت ناشي از حوادث قهري در اين استان را به خود اختصاص داده است.  
 
کاهش شدید بارندگی در استان سمنان
 
مدیر کل هواشناسی استان سمنان با اشاره به بارندگی ها از مهرماه سال گذشته تا پایان اردیبهشت امسال، خاطرنشان کرد: طی این مدت در سمنان 106 میلیمتر بارندگی داشتیم که 41 درصد در مقایسه با سال گذشته کاهش داشته است.
 
مهرداد حسینی افزود: بارندگی ها امسال نسبت به سال گذشته 36 درصد و نسبت به متوسط بلندمدت 17 درصد کاهش یافته است.
 
وی ادامه داد: شاهرود با وجود بارندگی 96 میلیمتری در این مدت، نسبت به سال گذشته 44 درصد کاهش را نشان می دهد.
 
میامی تنها بخش استان سمنان که افزایش بارندگی داشته است
 
مدیر کل هواشناسی استان سمنان خاطرنشان کرد: دامغان و گرمسار نیز به ترتیب با بارندگی به میزان 66 و 88 میلیمتر 42 و 38 درصد کاهش بارندگی دارند.
 
حسینی میزان بارندگی در بیارجمند و شهمیرزاد را به ترتیب 104 و 134 میلیمتر عنوان و تصریح کرد: بیارجمند کاهش 40 درصدی و شهمیرزاد کاهش 42 درصدی بارندگی داشت.
 
وی، میامی را تنها بخش استان سمنان دانست که افزایش بارندگی داشته است و گفت: میامی با 149 میلیمتر بارندگی افزایش 0.6 درصدی بارندگی داشته است.
 
رانش و فرورفتگی زمین استان سمنان را تهدید می کند
 
مدیر کل هواشناسی استان سمنان انتقال بارندگی از فصل زمستان به فصل های گرم سال را دلیل تغییرات اقلیمی شدید در استان سمنان دانست و اظهار داشت: پدیده مهم و خطرناکی که این استان بیشینه در پنج تا 10 سال آینده با آن مواجه می شود رانش و فرورفتگی زمین است.
 
حسینی ادامه داد: این پدیده به علت برداشت های بی رویه از سفره های زیرزمینی آب و کاهش بارندگی به وجود می آید و از بین رفتن زمین های حاصل خیز کشاورزی اصلی ترین آسیب آن است.
 
وی به رخداد رانش و فرورفتگی زمین در ورامین اشاره کرد و افزود: هم اکنون زمینهای کشاورزی حاصل خیز این منطقه دچار این پدیده شده اند و صدماتی به آنها وارد شده است.
 
حسینی متوسط میزان بارندگی در بخش کویری این استان را سالیانه 30 میلیمتر و متوسط سالانه بالاترین بارندگی را در منطقه کوهستانی سوداغلن با بارش سالیانه 400 میلیمتر اعلام کرد.
 
مقابله با پديده خشكسالي در استان سمنان عزم عمومي می طلبد
 
مدير كل هواشناسي استان سمنان اضافه كرد: تنوع زيستي و گياهي اين استان نياز دارد تا اطلاعات هواشناسي را به صورت شبانه‌روزي در اختيار اداره هواشناسي مناطق مختلف و مسئولان دستگاه‌هاي اجرايي و كارشناسان كشاورزي قرار گيرد.
 
وی گفت: مقابله با پديده خشكسالي در استان سمنان عزم عمومي مسئولان دستگاه‌هاي اجرايي را مي‌طلبد.
 
حسینی با بیان اینکه استان سمنان به دلایل شرایط خاص جغرافیایی، تنوع اقلیمی، گستردگی، استقرار در حاشیه رشته کوه های البرز جنوبی (بخشی از کمربند زلزله آلپ-هیمالیا) همجواری وسیع با پهنه کویری مرکزی و... شاهد تعدد و تنوع وقوع انواع بلایای طبیعی است اظهار داشت: تعدد و تنوع وقوع برخی از حوادث قهری با دامنه گسترده و اثرات غیر مستقیم و دراز مدت نظیر خشکسالی، سرمازدگی و... وقوع برخی از حوادث قهری با دامنه اثر محلی و منطقه ای مانند سیل و زلزله در استان سمنان موجب خسارات مالی در بخشهای تولیدی (زراعت و باغداری)، دامدار و عشایر، تاسیسات عمومی، واحد های مسکونی و تجاری، تلفات انسانی و ... شده است.
 
ضرورت کاهش میزان تبخیر آب از سفره های زیرزمینی استان سمنان
 
مدیر کل هواشناسی استان سمنان با اشاره به اینکه تابستان امسال دمای هوا در این استان از حد متوسط خود بین 0.5 تا 1.5 درجه سانتی گراد گرمتر می شود، اظهار داشت: در کنار کاهش بارندگی ها، این افزایش دما باعث افزایش میزان تبخیر می شود.
حسینی تاکید کرد: باید با تمهیدات ویژه ای میزان تبخیر در سفره های آب زیرزمینی را کاهش داد.
 
وی با بیان اینکه استان سمنان از فصل زمستان بارش های لازم و مورد نیاز را دریافت نکرد، اظهار داشت: در فصل بهار نیز بارش ها پراکنده و در نقاط مجاور استان سمنان انجام شد.
 
مدیر کل هواشناسی استان سمنان افزایش دما و کاهش میزان بارندگی ها در سه ماه آینده را از پدیده های هوای استان دانست و گفت: با توجه به بارش ها در سال گذشته، امسال سال کم بارش و همراه با خشکسالی برای این استان است.
 
حسینی افزود: سال گذشته سمنان چهارمین استان پربارش کشور و سالجاری سومین استان کم بارش و دچار خشکسالی در کشور است.
 
میزان متوسط بارندگی در استان سمنان نصف متوسط کشور است
 
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان سمنان با بیان اینکه میزان متوسط بارندگی در استان سمنان نصف متوسط کشور است، اظهار داشت: تبخیر سالانه آب در کشور دو هزار و 100 میلیمتر و در استان سمنان دو هزار و 200 میلیمتر است.
 
محمد رضا خاموشی با اشاره به اینکه 80 درصد کل بارندگی های استان سمنان مستقیم تبخیر می شود، تاکید کرد: امسال با کسری 150 میلیون مترمکعب آب مواجه هستیم.
 
افت 70 سانتی متری سفره های آب زیرزمینی در استان سمنان
 
وی با بیان اینکه سالانه سفره های آب زیرزمینی در این استان 70 سانتی متر افت می کند افزود: برداشت سالانه از آب های زیرزمینی در این استان 945 میلیون مترمکعب است که اصلی ترین دلیل افت سفره های آب زیرزمینی است.
 
خاموشی خاطرنشان کرد: برداشت از آب های زیرزمینی در استان سمنان برای شرب سالانه شش میلیون مترمکعب، برای کشاورزی 87 میلیون مترمکعب و برای بخش صنعت نیز چهار میلیون مترمکعب است که به جز بخش کشاورزی در دیگر بخش ها، در استان سمنان بیشتر از متوسط کشوری برداشت می شود.
 
وی افزود: دامغان با 39 درصد بیشترین کاهش و طرود شاهرود با 17 درصد بیشترین افزایش بارندگی را در سال زراعی جاری داشتند.
 
کاهش چهار مترمکعب بر ثانیه دبی آب حبله رود 
 
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان سمنان به کاهش آب حبله رود اشاره و تصریح کرد: این رود امسال به میزان چهار مترمکعب بر ثانیه کاهش دبی داشته است.
 
وی با اشاره به اینکه سمنان از استان هایی است که کمترین تعداد چاه های غیرمجاز را دارد، یادآور شد: وجود چاه های غیرمجاز و همچنین برداشت بیش از حد مجاز تعیین شده از چاه های مجاز، از دیگر عامل های پائین رفتن سطح سفره های آب زیرزمینی است.
 
خاموشی ایجاد ترک در سفره های آب زیرزمینی که به عنوان زلزله خاموش شناخته می شود، نابودی دشت های حاصلخیز، نشست زمین و بیرون زدن لوله ها و رخداد سیل های ویران گر را نتیجه برداشت های بی رویه از سفره های زیر زمینی دانست.
 
وی برداشت های بی رویه از سفره های زیرزمینی برخی از دشت های استان سمنان را موجب به وجود آمدن زلزله خاموش "فرونشست" دانست و افزود: این اتفاق علاوه بر خسارت های فراوان اقتصادی، باعث بروز خسارات متعددی در بخش های مختلف از جمله ایجاد فروچاله، تخریب چاه های آب، تخریب جاده ها، منازل و ... می شود.
 
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان سمنان چاه های آب را از سرمایه های کشور دانست و گفت: دشت هایی نظیر ایوانکی، دامغان، گرمسار و... دچار این مشکل شده اند و تنها راه مقابله با این مشکل، تغذیه سفره های زیرزمینی و جلوگیری از بهره برداری بی رویه و غیر مجاز از دشت ها است.
 
محصولات کشاورزی تا 50 درصد دچار خشکسالی و آسیب می شوند
 
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان نیز در این نشست با بیان اینکه پیش بینی می شود تا محصولات باغی و زراعی سالجاری به دلیل کاهش بارندگی تا 50 درصد دچار خشکسالی شوند، اظهار داشت: سال گذشته 24 درصد محصولات به دلیل خشکسالی خسارت دیدند.
 
سیدمجید موسوی با اشاره به پیامدهای خشکسالی و کاهش بارندگی برای بخش کشاورزی استان سمنان نیز افزود: شیوع آفت های مختلف از پیامدهای آسیب زای خشکسالی برای کشاورزان و دامپروران است.
 
وی تصریح کرد: امسال در 16 هزار هکتار از اراضی کشاورزی در این استان با آفت سن و در چهار هزار هکتار با آفت ملخ مبارزه شده است.
 
مقابله با پدیده خشکسالی نیازمند حرکت مدبرانه همراه با پشتوانه کارشناسی
 
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان افزود: جلوگیری از شیوع بیماری های دامی از استان های همجوار، توجه به بیمه همگانی کشاورزان و دامپروران، تامین نهاده های دامی مانند سویا، جو و و ذرت برای کنترل بازار، نصب کنتور هوشمند آب برای تحلیل میزان دقیق مصرف و تدبیر برای مقابله با آفت و بیماری های دامی باید برای مقابله با خشکسالی مورد توجه قرار گیرد.
 
موسوی در خاتمه بیان کرد: برای مقابله با پدیده خشکسالی و آثار نابهنجار آن به حرکت مدبرانه همراه با پشتوانه کارشناسی نیاز داریم.
 
در این نشست مدیران کل دستگاه های اجرایی مرتبط با بحران خشکسالی گزارشی از وضعیت خشکسالی ارائه کردند و پیش بینی های لازم برای جلوگیری از بحرانی شدن وضعیت در حوزه های مختلف کشاورزی، آب شرب شهری و روستایی، منابع طبیعی و محیط زیست بازگو شد.
کد خبر 2060746

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha